Kurban Ne Zamana Kadar Kesilir?
Kurban Bayramı, Müslüman toplumu için son derece önemli bir dini ve kültürel etkinliktir. Dini bir bayram olan Kurban Bayramı’nda kurban kesimi yapılarak önemli bir ibadet gerçekleştirilir.
İslam dinine ait ritüellerin gerçekleştirildiği Kurban Bayramı, İslami takvime göre Zilhicce ayının 10. gününden itibaren dört gün boyunca kutlanır. Hz. İbrahim’in Allah’a olan teslimiyetinin bir simgesi olan kurbanın bayram boyu kesilmesiyle ibadet yerine getirilir.
Diyanet kaynaklarına göre, kurban kesim zamanı Kurban Bayramı’nın birinci günü bayram namazının kılınmasıyla başlar. Bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vaktinden sonra kurban kesilebilir. Hanefi mezhebine göre kurban kesim zamanı, Kurban Bayramı’nın 3. gününün akşam saatlerine dek sürer. Kurban kesim işlemi hem gece hem gündüz yapılabilse de, gündüz yapılması dini açıdan daha uygundur. Şafilikte ise kurban kesimi Kurban Bayramı’nın 4. gününün gün batımına dek yapılabilir.
Kurban Kesimi İçin Belirlenen Zaman Aralığı Nedir?
Kurban kesimi için belirlenen zaman aralığı, resmi olarak ayrılan kurban kesim yerlerinde Kurban Bayramı’nın ilk gününden itibaren dört gün boyunca sürer. Bununla birlikte kurban kesiminin genellikle bayramın ilk günü yapılması tercih edilir ve bu ritüel çoğu kişi tarafından ilk gün tamamlanır.
Kurban kesimi genellikle sabah saatlerinde yapılır. Gün batımının sonrası ve bayramın son günlerinde kesim yapılması genellikle tercih edilmese de; kalabalık bölgelerde yoğun talep olması durumunda bu zaman dilimlerinde de kurban kesimi yapılması mümkün olabilir.
Aynı zamanda, Arefe günü kurban kesimi yapılır mı? sorusunun yanıtı da sıklıkla merak edilir. Arefe günü İslami takvime göre, Zilhicce ayının 9. gününe denk gelir. Yani kurban bayramından önceki son gündür. Bu konudaki genel görüş, kurban kesiminin bayramda yapılması yönündedir.
Kurban Kesimi Nasıl Gerçekleştirilir?
Kurban kesiminin dini kurallara bağlı olarak belirli bir ritüele göre gerçekleştirilmesi gerekir. Dinen, kesim sırasında hayvana mümkün olduğunca acı verilmemesi gerekir. Bunun için ölümün en hızlı şekilde gerçekleştirilmesi hedeflenir. Bunun yanı sıra kesimden önce kurbanlık hayvanın beslenmesi ve bakımı da titizlikle gerçekleştirilmelidir. Hayvanın acı çekmemesi, etinin zarar görmemesi ve dini esasların ihlal edilmemesi için kurbanlık kesim işlemi sadece deneyimli kişiler ve kasaplar tarafından yapılmalıdır.
Kurban kesimi yapmak üzere belirlenene yerlerde, kurban kesimini yapacak uzmanlar hazır bulunur. Yerel belediyelerin ve özel kurumların organize ettiği bu tür kurban kesim yerlerinde, kesim için gereksinim duyulan ekipmanlar ve hijyen koşulları en iyi şekilde sağlanır. Halk sağlığının gözetilmesi ve istenmeyen sorunların ortaya çıkmasının önlenmesi için kesim yerlerinde gerekli güvenlik önlemleri alınmalıdır.
Kurban kesim ibadetini yerine getirecek olan Müslümanların kendi imkanlarıyla kurban kesmek için gerekli hazırlıkları yapması güç olabilir. Kesim için uygun bir hayvan seçilmeli, hayvanın bakımı düzenli olarak yapılmalı, kesim sırasında kullanılacak ekipmanlar eksiksiz olarak hazırlanıp sterilize edilmeli ve kesim alanında hijyen kusursuz bir şekilde sağlanmalıdır. Aynı zamanda kurban kesiminden sonra temizlik, etlerin taşınması, parçalanması ve muhafaza edilmesi işlemleri de dikkatlice yapılmalıdır.
Kurban Kesimi Nasıl Gerçekleştirilir?
Kurban kesimi sırasında dikkat edilmesi gereken birçok farklı etken vardır. Bunların başında travma yaratabilecek görüntülere tanık olmamaları için çocukların kurban kesim alanından uzak tutulması gerekir. Ayrıca hayvan korkutulmamalı, hayvanın gözleri bağlanmalı, kesim işlemi hızlıca yapılmalı, bakteri üremesi söz konusu olmadan etler taksim edilmeli ve dini olarak ritüelin düzgün bir şekilde tamamlanması için eşit şekilde paylaşım yapılmalıdır.
Kurban etleri genellikle üç farklı gruba ayrılır: birinci grup hisse, ikinci hisse ve sadaka eti olarak sınıflandırılan bu parçalarda hisselerin sahipleri önceden belirlidir. Birinci grup hisse, kurban sahiplerine aittir. İkinci hisse, akraba ve komşulara ve sadaka eti de ihtiyaç sahiplerine paylaştırılır.
Diyanet İşleri Başkanlığı’na göre ; kurbanlık hayvanın yemek ve nefes borusu ile iki atardamarın en az biri ilk olarak kesilmelidir. Dinen gerekli olan bu durum sayesinde kurbanlık hayvanın ölümü daha hızlı gerçekleşir. Bu şekilde kesim yapılırken hayvanın omuriliğinin kesilmesinin mekruh olduğu ise unutulmamalıdır.
Dikkat edilmesi gereken diğer bir konu ise hayvan canlıyken başının gövdesinden ayrılmamasıdır. Hayvanın acı çekmemesi ve eziyet görmemesi için kurban kesimi sadece ehil kişiler tarafından yapılmalıdır. Kurbanlığın acı çekmemesi için narkoz gibi yöntemlerle bayıltılarak kesilmesi de dinen câiz görülmektedir. Ancak, kesim öncesi hayvanın ölümünün gerçekleşmemesi konusunda dikkatli olunmalıdır. Kurban etinin câiz olması için kesim sırasında hayvan canlı olmalıdır.
Diğer bir dini gereklilik ise kurban kesim alanlarında çevre temizliği ve hijyen için gerekli önlemlerin alınmasıdır. Bu durum, hak sağlığı açısından da son derece önemlidir. Ayrıca, kurbanlık hayvanlar, biri diğerinin kesimini görece şekilde yan yana bırakılmamalıdır.
Kurbanlık hayvanların bakımı, bayram boyunca ve kesim öncesinde düzenli olarak yapılmalıdır. Hayvanların bu süreçte temiz içme suyuna ve kaliteli yeme erişmesi çok önemlidir.
Bir yanıt yazın