Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

kurbanlık koyun

Kurban Keserken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Kurban ibadeti Allah’a olan bağlılığın, yakınlığın ve minnetin bir göstergesi olarak kabul edilir. Bu özel ibadetin yerine getirilmesi sırasında bilinçli ve hassas bir yaklaşım benimsemek hem hayvan haklarına duyarlılık hem de ibadetin kabul edilmesi için bir esastır. Peki kurban keserken nelere dikkat edilmelidir?

Kurban keserken dikkat edilmesi gereken hususlar, Din İşleri Yüksek Kurulu tarafından şu şekilde belirtilmiştir:

  • Usulüne uygun bir kesim yapılması için hayvanın yemek ve nefes borularıyla iki atardamarından en az biri kesilmelidir. Bu şekilde yapılan kesim işlemi sırasında hayvanın omuriliğini kesmek mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ve kurbanlık kesim konusunda herhangi bir fark bulunmamaktadır.
  • Hayvanın canı çıkmadan başı gövdesinden ayrılmamalıdır.
  • Kurban edilecek olan hayvana eziyet edilmemeli ve acı çektirilmemelidir. Bunun için hayvanların ehil kişiler tarafından kesilmesi ve boğazlama işleminin hızlı bir şekilde yerine getirilmesi gerekir.
  • Çevre temizliği konusunda gerekli tedbirler alınmalıdır.
  • Hayvanlar, biri diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalıdır.

Kurban Edilecek Hayvanların Taşıması Gereken Nitelikler Nelerdir?

Kurban
Kurban

Kurban edilecek hayvan sağlıklı, tam besili ve organları tam olmalıdır.

  • Kötürüm derecesinde hasta, düşkün ve zayıf
  • Kesileceği yere gidemeyecek kadar topal
  • Bir ya da iki gözü kör
  • Boynuzlarından biri ya da ikisi kökünden kırık
  • Kuyruğu, dili, kulakları ve memelerinin yarısı kesik
  • Dişlerinin tamamı ya da çoğu dökük olan hayvanlar kurban edilemez.

Hayvanın doğuştan boynuzsuz, hafif topal, şaşı, hafif hasta, bir kulağı yırtılmış ya da delik olması veya memelerinin yarıdan daha azının olmaması kurban edilmesine engel bir durum değildir.

Kimler Kurban Kesmekle Yükümlüdür?

Kurban kesmek; akıl sağlığı yerinde, büluğa ermiş, temel ihtiyaçları ve borçlarının dışında -nâmî (artıcı) olup olmadığına ve üzerinden bir yıl geçip geçmediğine bakılmaksızın- nisap miktarı mala sahip olup seferî olmayan her Müslümanın yerine getireceği malî bir ibadet olma özelliği taşır.

Yukarıda sıralanan şartlara haiz, temel ihtiyaçları ve borcu dışında 80.18 gram altın ya da değerinde para veya eşyaya sahip olan kimseler kurban kesmelidir.

Kadınlar Kurban Kesebilir mi?

Diğer tüm ibadetlerde olduğu gibi kurban ibadetindeki yükümlülük de kişinin şahsını muhatap almaktadır. Hanefi mezhebine göre temel ihtiyaçları ve borçları dışında nisap miktarınca mala sahip olan kadın kurban kesmekle mükelleftir. Şâfiî mezhebine göre ise aile için bir kurban kesilmesi sünnet-i kifâye olarak kabul edilmektedir.

Borçlu Kişiler Kurban Kesmeli mi?

Temel ihtiyaçlarından ve borcundan başka 80.18 gr altın veya değerinde para ya da eşyaya sahip olan kimseler kurban kesmekle yükümlüdür. Kişinin birikiminden temel ihtiyaçları ve borçları çıkarıldığında nisap miktarınca malı kalmazsa, kurban kesme yükümlülüğü yoktur.

Kurban Kesmek Yerine Sadaka Vermekle İbadet Yerine Getirilmiş Olur mu?

Kurban ibadetinin yerine getirilmiş sayılması için kurban olacak hayvan usulüne uygun olarak seçilmelidir. Bedelinin infak edilmesi, kurban ibadetinin yerine getirilmesi anlamına gelmez. Kesme olmadan hayvanın sadaka olarak bir kişiye verilmesi de kurban kesmek yerine geçmez. Kurban bedelinin yoksullara veya yardım kuruluşlarına verilmesi suretiyle de kurban ibadetinin ifa edilmiş sayılması söz konusu değildir.

Kurbanlık Olarak Satın Alınan Hayvana Daha Sonra Başkaları Ortak Edilebilir mi?

Kurban olmak isteyen kişilerin büyükbaş hayvanlara 7 kişiye kadar ortak olması mümkündür. Büyükbaş hayvanlar 7 kişiye kadar ortak olarak satın alınabilir ya da elde bulunan büyükbaş hayvana 7 kişiyi aşmamak kaydıyla başkaları ortak edilebilir. Bununla birlikte ortak olunan büyükbaş hayvanın her bir hissedi yedide birden az olmamalıdır.

Ehl-i Kitap Olmayan Kişinin Kestiği Kurban Helal midir?

Müslüman ya da ehl-i kitap olmayan putperest, mecûsî ya da ateistin kestiği kurban helal değildir. “Ehl-i Kitap” olarak ifade edilen Hristiyan ve Yahudiler kurbanlarını sadece Allah’ın adını anarak ve usulüne uygun olmak kaydıyla keserse, kestikleri hayvanın eti helaldir. Bununla ilgili olarak Kur’an Kerim’de şu şekilde buyurulmaktadır: “Bugün size temiz ve hoş şeyler helâl kılındı. Kendilerine kitap verilenlerin yiyecekleri size helâl, sizin yiyecekleriniz de onlara helâldir. (Mâide, 5/5)”

Kurban Kesim Vakti Ne Zaman Başlar ve Biter?

Kurban kesim vakti, bayram namazı kılınan yerlerde bayram namazının kılınmasından sonra; bayram namazı kılınmayan yerlerde ise sabah namazı vaktinin girmesinden sonra başlar. Kurbanlıklar mutlaka Kurban Bayramı günleri içinde kesilmelidir. Bu süre için gece ve gündüz kurban kesilebilir.

Kurban Kestikten Sonra Namaz Kılmak Gerekir mi?

Esasen kurban namazı diye bir namaz bulunmamakta olup bu namazın dini bir gereklilik olduğu kanaati ya da inancı yanlış sayılır. Kişi sebepli ya da sebepsiz bir şekilde dilediği kadar nafile namazı kılabilir. Kurban kesen kişi, böyle bir ibadeti yapma imkânına kavuştuğu için Allah’ın verdiği nimete şükür olarak iki rekat nafile namazı kılabilir.

Kredi Kartıyla Kurban Satın Almak Caiz midir?

Kurban kesmekle mükellef olan kişiler kurbanlık hayvanı nakit, kredi kartıyla tek çekim ya da vadeli olarak alabilir. Dikkat edilmesi gereken kredi kartı ile alım yapıldığı durumlarda kredi kartını son ödeme tarihi geçmeden ödemek ve gecikme faizi ödemek zorunda kalmamaktır. Kredi kartıyla vadeli olarak kurban alımı sırasında vade banka uygularken ek bir ücret ödenmesi durumunda da kesilen kurban geçerli sayılır.

Kurban ibadetini yerine getirmek için kurban edilecek hayvanın nakit parayla ya da peşin olarak satın alınması şartı olmadığı için kişi kredi kartı ile kurban alabilir. Ancak kredi kartı ile alınan kurbanın fiyatı ve ödeme vadesi belli olmalıdır. Kurban fiyatına yukarıda bahsedilen şekilde faiz işlememeli ve kurban ibadetine haram bulaştırılmamalıdır.

Taksitle Kurban Alınabilir mi?

Kurban edilecek hayvanın kurban ibadetini yerine getirecek kişinin mülkiyetinde olması ve bu mülkiyetin helal yollarla elde edilmesi gerekir. Kişinin kurbanını kendisinin yetiştirmesi, kurbanı miras yolu ile elde etmesi, hediye ya da satın olarak alması ise helal yolla elde edilen mülkiyetler arasında sayılabilir. Mülkiyet edinme işleminin taksitle gerçekleşmesi de mümkündür. Bedelin net olarak belirlenmesi ve belirli vadelerle ödenmesi hâlinde taksitle kurban alınabilir.

Vekalet Yoluyla Kurban Kesilir mi?

Kurban ibadeti vekalet yoluyla yapılabilen bir ibadettir. Kurban ibadetini vekalet yoluyla yerine getirecek kişinin, vekil tayin ettiği kişi ya da kurum hakkında bilgi sahibi olması gerekir. Vekil olarak tayin edilen kişi ya da kurumların güvenilirliğinden ve belirtilen şartlara uygun bir şekilde kesim yapacağından emin olunmalıdır.

Kurban Keserken Abdestli Olmak Şart mıdır?

Kurban keserken abdestli olma şartı bulunmamakla birlikte evla olan Allah’a şükrün, yakınlaşmanın ve teslimiyetin bir vesilesi olan kurban ibadetinin her aşamasını abdestli olarak gerçekleştirmektir.

Kurban Eti Nasıl Değerlendirilmelidir?

Peygamber Efendimiz’in (s.a.v) tavsiyesine göre kurban eti üçe taksim edilip bir bölümü kurban kesemeyen yoksullara dağıtılmalı, bir bölümü akraba, tanıdık ve komşularla paylaşılmalı, kalan bir bölümü ise kurban kesilen eve ayrılmalıdır. Hanefi mezhebine göre ise kesilen kurbanın etlerinin tamamı evde bırakılabilmektedir.

 

Gebe Hayvanın Kurban Edilmesi Caiz midir?

Gebe hayvanın etlik ya da kurbanlık olarak kesilmesi uygun değildir. Ancak gebelik kurbanın kusurları arasında yer almadığı için gebe hayvanın kesilmesi durumunda da kurban ibadeti yerine getirilmiş olarak kabul edilir.

 

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir