Kim Kurban Kesebilir?

Kim Kurban Kesebilir?

İslamiyette Allah’ın kesin emirleri farz olarak adlandırılır. Farzların usulüne uygun ve Allah rızası için samimiyetle yerine getirilmesi durumunda Müslümanlar Allah katında sevap kazanır. Vacip ise Allah’ın emirlerini ifade eder ve Müslümanlar vacip davranışları yerine getirmekle yükümlüdür. Vacip davranışlar, yapılması ve yerine getirilmesi gereken davranışlar olup bunların kesinliği farz kadar açık değildir.  Sünnet ise İslamiyette, Hz. Muhammed’in Kur’an-ı Kerim emirleri dışında olan sözleri ve davranışlarını ifade eder.

Kurban kesmek; akıl sağlığı yerinde olan, buluğa ermiş, mukim ve dinen zengin sayılacak kadar mal varlığına sahip olan her Müslümanın görevidir. Kurban kesmek, İslam dininde belirli şartlara göre vacip kabul edilmektedir. Maddi yeterlilik gerektiren bir ibadet olduğu için farz değildir. Sadece gücü yeten ve dinen gerekli olan şartları karşılayabilen Müslümanların kurban kesme yükümlülüğü bulunmaktadır. Vacip ise yerine getirilmesi gereken yükümlülük, güçlü bir sünnet olarak tanımlanabilir. Kurban kesmek farz olmamasına karşın vaciptir.

Hanefi mezhebine göre kurban kesmek vacip olmasına karşın, Hanefi mezhebi dışındaki mezheplerde sünnet olarak kabul edilmektedir. Sonuç itibarıyla kurban kesmek, maddi durumu yerinde olup kurban kesme şartlarını yerine getirebilen Müslümanların dini görevlerinden biridir. Kişinin borçları çoksa ve maddi durumu ancak evini geçindirmeye yetiyorsa kurban kesme yükümlülüğü bulunmaz. 

Hanefi mezhebi dışındaki mezheplerde kurban kesmek sünnet olarak kabul edildiğinden gücü yetenin kurban kesmesi ve kestiği kurbanı ihtiyaç sahiplerine pay etmesi gerekir. 

Kurban Kesmenin şartları Nelerdir?

İslamiyet inancında ibadet etmenin belirli şartları bulunmaktadır. Allah’a yakınlaşmanın, Allah’ın emirlerini yerine getirmenin sevabına nail ve hayırlı bir kul olabilmek için kurban kesmenin şartları da eksiksiz bir şekilde sağlanmalıdır.

Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yaptığı açıklamalara göre kurban kesmenin şartları şu şekilde sıralanabilir:

  • Kurban kesmek için aranan ilk şart, kişinin Müslüman olması ve akıl sağlığının yerinde bulunmasıdır.
  • Ayrıca, bu şartları sağlayan kişi ergenlik çağını geçmiş ve belirli bir gelire sahip olmalıdır. 
  • Kurban kesecek kişi seferi olmamalıdır. Yani 15 günden az bir süre için, 90 km ve daha uzak bir yerde bulunan kişinin kurban kesmesinin vacip olmadığı bilinmektedir.
  • Kurban kesecek kişiler için kesilecek hayvanın özelliği de önemlidir. Deve, manda, koyun, keçi ve sığır kurbanlık olarak kesilebilecek hayvanlardır. Kümes hayvanların ancak sadaka olup kurban olarak kesilmesi söz konusu değildir. 
  • Kurbanlık hayvanların Kurban Bayramı namazı kılındıktan sonra kesilmesi gerekir.
  • Kesilen kurbanın eti 3 bölüme ayrılmalı ve 2 bölüm ihtiyaç sahiplerine dağıtılmalıdır.

Kurban Kesmek Kimlere Vaciptir?

Maddi gücü yerinde ve akıl sağlığı yerinde olan Müslümanlar için kurban kesmek vaciptir. Maddi durum yeterliliği ise aşağıdaki koşullar göz önünde bulundurularak belirlenir:

  • Temel ihtiyaçlarından fazla olmak kaydıyla elinde 85 gram altın ya da 595 gram gümüş, bunlar yoksa bu değerlerin karşılığı olacak şekilde parası bulunan kişiler kurban kesebilir.
  • Oturduğu evin dışında bir başka evi daha olan ve bu evden gelir sağlayan kişilerin kurban kesmesi vaciptir.
  • Evli çiftlerde ise hangisi daha çok gelire sahipse dinen o kişinin kurban kesmesi vaciptir. Her ikisi de yeterli mal varlığına sahipse, her ikisi de kurban kesmelidir.
  • Evli çiftler kendi adına birer kurban kesebileceği gibi dileyenlerin tek kurban kesmesi de söz konusu olabilir. Mal varlığı yeterli olan çiftlerin, kendi adına kurban kesmesi dinen daha uygun bir durum olarak kabul edilir.

Kurban Kesmenin Fazileti Nedir?

Kurban kesmek, öncelikle maddi durumu kurban kesmek için yeterli olmayan ve yeterli miktarda et tüketemeyen dar gelirli insanlar için çok önemlidir. Bu sayede Müslümanların Allah’a yaklaşması ve inancıyla olan bağlarını kuvvetlendirmesi, aynı zamanda kulluk bilincinin pekişmesi sağlanabilir. 

Kurban kesmek için gerekli şartları karşılayan ve dinen varlıklı sayılan kişiler kurban kesip kurban etlerini ihtiyaç sahiplerine paylaştırınca, kurban kesmenin fazileti de vücut bulur. Bu sayede kurban kesme ibadeti ile sosyal yardımlaşma pekişir.

Kurban Kesmek Bir İbadet midir?

Arapça kökenli bir kelime olan kurban, yaklaşmak ve yakınlaşmak anlamını taşır. Bu nedenle, adak anlamına da karşılık gelen kurban ve kurban kesme, Allah’a yakınlaşmak ile ilişkilendirilir. İnanan Müslümanlar, dini açıdan belirli şartları karşılamaları durumunda Allah için kurban kesmekle ve kestikleri kurbanın etini ihtiyaç sahipleriyle paylaşmakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğün yerine getirilmesi ise Allah katında hoş karşılanmaktadır. 

Kurban Kesmek Farz mı Sünnet mi?

Kurban kesmek İslamiyete göre vacip olarak kabul edilen bir ibadettir. Her Müslüman kurban kesecek güçte olamayabileceğinden kurban kesmenin maddi bir ibadet olduğu göz önünde bulundurulmalıdır. Mezheplere göre kurban kesmek sünnet ya da vacip olarak kabul edilebilir. Hanefi mezhebine göre vacip olan kurban kesmek, Şafii mezhebine göre sünnettir.

Hacda Kurban Kesmek Farz mı?

Diyanet tarafından yapılan ““Temettu veya kıran haccına niyet edenlerin kurban kesmesi gerekir.” şeklinde bir açıklama bulunmaktadır. Kurban imkanı yoksa oruç tutulabilmektedir. Kurban Bayramı’nda kesilen kurban “udhiyye”, Hac’da kesilen kurban ise “hedy” olarak adlandırılmaktadır.

Kurban kesmek pek çok farklı niyetle olduğu gibi doğan çocuğa şükür niyetiyle de kesilebilir. Yeni doğan çocuk için kesilen kurban, yani akika kurbanı sünnettir.

Bu gönderiyi paylaş

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir